Map 'spins' when stationary | General GC | Forums

Avatar
Please consider registering
guest
Advanced Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
sp_TopicIcon
Map 'spins' when stationary
June 26, 2011
12:43 am
Avatar
jmebd
Member
Members
Forum Posts: 184
Member Since:
March 26, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
3484sp_Permalink sp_Print

I've played for about two days with my eXplorist GC with the 1.7 update installed and am also seeing a map rotation/flip or basic directional change somewhat but not a rapid rotation that's being described in earlier posts. I'm guessing since this thing doesn't have an electronic compass it's just trying it's best to "guess" the current heading or possibly just confused or something along that line since we are not moving (which is what the GPS compass needs, yes?). The unit quickly recovers upon a slight walk in any direction.

I too have noticed a little better speed with regards to menu system interfacing and other items so that front seems like an improvement.

Other than the kinda given problem listed my unit seem to be just fine or at least as good as a $150 unit can be expected to perform. Still having some issues with my x710 tho...that's another story tho.

June 24, 2011
11:45 pm
Avatar
denisetdoris
Member
Members
Forum Posts: 400
Member Since:
March 17, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3471sp_Permalink sp_Print

If you install 1.7 it will overwrite the 1.6 firmware, and essentially be a fresh start anyway. Note that you should erase your images (image and GC image folders), geocaches, waypoints before starting the update - this seems to be a cause for numerous post-update issues we're all learning about lately. Then just copy them back over after the update is complete.

Denis Gionet, OGA Executive Member - Northern Ontario.

June 24, 2011
9:14 pm
Avatar
mjkoopman
Member
Members
Forum Posts: 6
Member Since:
July 25, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3469sp_Permalink sp_Print

It does not do it when it is set to 'north up'. I'll try re-installing the update, although I'm not sure how...

If I install the new 1.7, will that effectively be the same?

June 19, 2011
9:47 pm
Avatar
phild31
Nashua, New Hampshire USA
Member
Members
Forum Posts: 1479
Member Since:
April 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3386sp_Permalink sp_Print

vvp wrote:

Mine has been doing this as well. I have tried to downgrade the firmware, but i will not let me. Once we get close to a cache it is almost impossible to narrow down where it is.

Are you using a GC or a 710/610 ?

This thread is supposed to be about the GC.

When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout

June 19, 2011
8:57 pm
Avatar
vvp
New Member
Members
Forum Posts: 1
Member Since:
June 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
3384sp_Permalink sp_Print

Mine has been doing this as well. I have tried to downgrade the firmware, but i will not let me. Once we get close to a cache it is almost impossible to narrow down where it is.

June 18, 2011
3:46 pm
Avatar
Brent Owen
Member
Members
Forum Posts: 56
Member Since:
November 11, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3361sp_Permalink sp_Print

I have seen the same thing with my 710. I got to my location after using the car navigation. When I came out of the store I was shopping at the map was spinning very fast. The compass was not calibrated and never is when I have it plugged into the car.

June 18, 2011
9:23 am
Avatar
ShortcutHicksy
Member
Members
Forum Posts: 250
Member Since:
March 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
3357sp_Permalink sp_Print

I'm seeing the spinning on my 710. Was there prior to the last two firmware updates but the spin rate has increased with the latest update.

Didn't check if it was 25-30rpm's but it has definitely increased with this latest firmware.

Graham.

June 18, 2011
4:35 am
Avatar
denisetdoris
Member
Members
Forum Posts: 400
Member Since:
March 17, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3350sp_Permalink sp_Print

Strangely some of us with the x10 line have been having a similar issue after updates... odd to hear that from a GC owner. I recently saw the map spin with low batteries, after taking a bunch of photos, the position arrow was spinning about 25-30 rpm's !

Denis Gionet, OGA Executive Member - Northern Ontario.

June 18, 2011
3:59 am
Avatar
phild31
Nashua, New Hampshire USA
Member
Members
Forum Posts: 1479
Member Since:
April 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3348sp_Permalink sp_Print

My GC never did that, try reinstalling the update and see if it fixes it.

Does it do it with north up as the setting?

When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout

June 18, 2011
3:20 am
Avatar
mjkoopman
Member
Members
Forum Posts: 6
Member Since:
July 25, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

I posted about this a couple months ago in the 1.6 firmware thread, but there was no response. After installing 1.6, whenever I am stationary, the compass/map 'spins'. I have it set so that my direction of travel is the top of the map.

It did not do this prior to the firmware update. Is this a bug that anyone else is having? Is there something that can be done, or do I just have to live with it?

Forum Timezone: America/New_York
Most Users Ever Online: 99
Currently Online:
Guest(s) 8
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
phild31: 1479
David: 646
denisetdoris: 400
pprass: 264
S!G: 251
ShortcutHicksy: 250
jmebd: 184
Sockeye: 170
Caotix: 143
Paganel: 116
Member Stats:
Guest Posters: 5
Members: 801
Moderators: 0
Admins: 3
Forum Stats:
Groups: 15
Forums: 47
Topics: 940
Posts: 7401
Newest Members:
Eric White, OSS-SAS
Administrators: jg_the_Prophet: 25, mike_the_Enforcer: 0, OSS-SAS: 1

Leave a Reply