Looking for the Hour Glass! | Page 2 | General GC | Forums

Avatar
Please consider registering
guest
Advanced Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
sp_TopicIcon
Looking for the Hour Glass!
April 7, 2011
11:41 am
Avatar
eXcer
Member
Members
Forum Posts: 15
Member Since:
February 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
2204sp_Permalink sp_Print

Morel, thanks for the feedback!

Do you know if there's any problem reinstalling firmware with the device in disk access mode and not with the device running properly? Like I've said before, I don't want to mess up the firmware! πŸ˜‰

April 7, 2011
4:11 am
Avatar
Morel
Guest
Guests
2200sp_Permalink sp_Print

Yes, backup the map file, then reinstall the firmware. I have backup copies of everything for the GC if needed.

April 7, 2011
1:56 am
Avatar
eXcer
Member
Members
Forum Posts: 15
Member Since:
February 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
2194sp_Permalink sp_Print

Bad news... it didn't work! πŸ™

I've copied the files for the "Geocaches", "Waypoints" and "Tracks" folders and still no luck! πŸ™

I'm considering in reinstalling firmware 1.6. Is it safe to do it in disk access mode? I don't want to mess up the firmware... πŸ™‚

April 7, 2011
1:29 am
Avatar
eXcer
Member
Members
Forum Posts: 15
Member Since:
February 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
2191sp_Permalink sp_Print

David, thanks for all the help and speed helping me out!

I'll try using your files, let's hope it works! πŸ™‚

Thanks once again for the help and sorry for the "trouble" I'm causing you!

April 7, 2011
1:15 am
Avatar
David
Member
Members
Forum Posts: 646
Member Since:
March 20, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
2189sp_Permalink sp_Print

Also, I've downloaded the GPX file so you can erase it...

Thanks,
David


 

 

 

April 7, 2011
1:14 am
Avatar
David
Member
Members
Forum Posts: 646
Member Since:
March 20, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
2188sp_Permalink sp_Print

Well, I don't think the problem is with using your MAC. Personally I do believe that the problem is coming from GC.com, however, I don't believe the problem is Ground Speaks issue. I believe that it is probably and issue that is being uploaded into the descriptions of the caches and is being passed down through in the GPX files. I’ve seen too many problems with the HTML in the GPX to discount it as the problem. So, thank you for the GPX file because I’m going to try it out and see what I can find and I’m going to also forward to Eric and Magellan.

As far as fixing your problem. I’ve upload the entire contents from my GC for you to download – minus the Map files because they’re too large to deal with, so you can download the file at:

GC Backup File

Hope this helps,
Later

David


 

 

 

April 7, 2011
12:13 am
Avatar
eXcer
Member
Members
Forum Posts: 15
Member Since:
February 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
2185sp_Permalink sp_Print

Hi again!

I've copied the files of GC.zip to the Geocaches folder but no luck on the reboot! πŸ™ I wonder if Explorist doesn't come originally with Waypoints and Tracks files too...

The PQ files I've used so far are all the Portugal geocaches, almost 10000 caches, but splitted in 999 caches max. on each file plus the waypoint files. I don't believe the problem could be from the GPX files, since they're generated by the GS website.

It's the 2nd or 3rd time this happens to me, so I guess the problem might be from me using the Mac to drag'n'drop the files on the Explorist...

Any advices? Thanks in advance, once again! πŸ™‚

UPDATE: here's the GPX files I've used before the crash: excer_gpx.zip
Let me know when you've downloaded the file, so I can erase it! πŸ˜‰

April 6, 2011
11:02 pm
Avatar
David
Member
Members
Forum Posts: 646
Member Since:
March 20, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
2184sp_Permalink sp_Print

eXcer wrote:

David, thanks alot for the quick reply and also for the files. I'll let you know if they worked!

The GPX I've used before the crash, were pocket queries I've made on GC.com.

Once again, thanks for all the help!

If you could send me a copy of the GPX files from GC.com that crashed your GC I would greatly appreciate it. We're trying to track down some of these GPX files so we can figure out what is causing the crash.

David


 

 

 

April 6, 2011
10:56 pm
Avatar
eXcer
Member
Members
Forum Posts: 15
Member Since:
February 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
2183sp_Permalink sp_Print

David, thanks alot for the quick reply and also for the files. I'll let you know if they worked!

The GPX I've used before the crash, were pocket queries I've made on GC.com.

Once again, thanks for all the help!

April 6, 2011
10:19 pm
Avatar
David
Member
Members
Forum Posts: 646
Member Since:
March 20, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
2182sp_Permalink sp_Print

Ok, grabbed my external while at lunch... Try downloading:

GC Geoaching Files

These are from the original load that came with my GC. If you want a working copy of the files off of my GC with the new firmware try:

GC Geoaching Files #2

Hope this helps, but if you need more files just let me know.

David


 

 

 

April 6, 2011
8:53 pm
Avatar
David
Member
Members
Forum Posts: 646
Member Since:
March 20, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
2181sp_Permalink sp_Print

I believe I have a backup copy of my GC as it came original, however, it is on my backup drive at home, so if someone else doesn't jump in before I get to it let me know and I'll get you whatever you need off of it.

However, I have a favor. I need you to send me the GPX files that caused the crash... If you would send them to me at [email protected] I would greatly appreciate it.

Thanks,
David


 

 

 

April 6, 2011
7:48 pm
Avatar
eXcer
Member
Members
Forum Posts: 15
Member Since:
February 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
2180sp_Permalink sp_Print

Bad luck, the "hour glass" strikes back! πŸ™
After updating my GPX files using drag'n'drop on my Mac, when I rebooted the device, the "hour glass" curse haunted my GC again!

I've manage to acess GC memory (using the info on my previous post) and deleted all the GPX. After reboot, no luck again! :S

I wonder if I can work this out using the original GPX files that came with the device. Does anyone have a backup of them? Or even the "newwaypoints.gpx" and "newgeocaches.gpx" files?

Thanks in advance!

February 24, 2011
3:04 am
Avatar
eXcer
Member
Members
Forum Posts: 15
Member Since:
February 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
1597sp_Permalink sp_Print

This is what I've found... and it worked! πŸ™‚

1. Pull the batteries and replace with fresh ones.
2. Connect the USB (with the explorist turned off) to your computer
3. Hold menu+up+power (or power up and then hold menu+up) and the unit will start up in disk access mode (keep them all pressed in until you get a menu on the screen).
4. Once it starts up, browse the device in the windows explorer (or mac equivalent)
5 Go into "Geocaches" folder and move all the files in there to your pc (make a folder in your my documents to store them).
6.Go into the "Waypoints" folder and move all these file as well (keep them separate from the geocache files from above)
7. Eject the device and pull the USB plug and hopefully the unit will reboot normally

After the normal reboot, just checked if everything was ok. Then updated firmware to 1.6, rebooted and place my caches and waypoints in their directories.

February 22, 2011
1:15 pm
Avatar
Miniwhip
Guest
Guests
1540sp_Permalink sp_Print

What did you find? I think i'd like to have the same info here.

February 22, 2011
5:25 am
Avatar
eXcer
Member
Members
Forum Posts: 15
Member Since:
February 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
1538sp_Permalink sp_Print

After some research on the web, I've managed to resolve my problem and also had the chance to update the firmware to v1.6! πŸ™‚

My GC is "alive" once again, can't wait to go geocache with it! πŸ˜€

February 19, 2011
6:19 pm
Avatar
eXcer
Member
Members
Forum Posts: 15
Member Since:
February 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
1504sp_Permalink sp_Print

Hi there!

I was a happy owner of the Explorist GC until last night, when I uploaded some GPX files (PQ) to my GC and after reboot, it went on loop on "Hour Glass"! πŸ™

After checking some websites, I've manage to start up GC in disk access mode and, because I've thought the problem could be from any of the GPX files I've copied to the device, I deleted them (waypoints included).

Now the device won't complete the boot up. Before I got an error message "Applicatio error. Restarting in mass storage mode." when powering up. I even tried the reset button some times, but with no effect! πŸ™

And I can't event start the GC on disk acess mode again, it just keep on loop when I start it up! :S

Any thoughts or ideas how to fix this? All feedback is welcome! πŸ™‚

P.S: I've always placed the GPX files through my Mac, just drag-n-drop them to the device, like it was a USB pendrive. I've found out that it Mac support is not at 100%! :/ Could it be the reason?

P.S.2: Using the firmware 1.5!

February 6, 2011
7:41 pm
Avatar
Noid647
Member
Members
Forum Posts: 6
Member Since:
January 29, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
1377sp_Permalink sp_Print

It looks like this is the problem I am having. I have version 1.6 though.

D

October 29, 2010
8:33 pm
Avatar
David
Member
Members
Forum Posts: 646
Member Since:
March 20, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline

If anyone has an eXplorist GC that is having the Hour Glass lockup problem upon boot-up and it is running version 1.4 of the firmware, please let me know. Also, if you or anyone that you know has this problem - please DO NOT send it in for repair or replacement! If you contact me, I wil get you in direct contact with one of our friends inside of Magellan that wants the unit and will replace it with a new one.

Thanks,
David


 

 

 

Forum Timezone: America/New_York
Most Users Ever Online: 99
Currently Online:
Guest(s) 4
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
phild31: 1479
David: 646
denisetdoris: 400
pprass: 264
S!G: 251
ShortcutHicksy: 250
jmebd: 184
Sockeye: 170
Caotix: 143
Paganel: 116
Member Stats:
Guest Posters: 5
Members: 805
Moderators: 0
Admins: 3
Forum Stats:
Groups: 15
Forums: 42
Topics: 921
Posts: 7306
Newest Members:
savannahtindale, Wat, KHB3, ethanwetherspoon, EmilyAnges, cletachristie0, Robert Temple, OSS-SAS
Administrators: jg_the_Prophet: 29, mike_the_Enforcer: 0, OSS-SAS: 1

Leave a Reply