Battery Bleed Off! | Page 6 | Bug Reporting | Forums

Avatar
Please consider registering
guest
Advanced Search
Forum Scope


Match



Forum Options



Minimum search word length is 3 characters - maximum search word length is 84 characters
sp_TopicIcon
Battery Bleed Off!
June 22, 2011
1:40 am
Avatar
phild31
Nashua, New Hampshire USA
Member
Members
Forum Posts: 1479
Member Since:
April 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3436sp_Permalink sp_Print

denisetdoris wrote:

Brent & Phil had done some testing (above in this thread) and there was some mention of a magnet in the unit causing the drain. Can you ask Eric to check with his team : if we remove the magnet, will this temporarily stop the bleed-off ? At least until it can be verified if this is indeed the cause for the drainage, I can live with that.

I just can't fathom having to take batteries in & out of the thing every 4 days because I'm going to use it today, when the batteries were full when I parked the thing. It's a pain, not the changing of batteries, but the issue causing it.

I was being facetious about removing the magnet, I would not recommend that to anybody and don't want anybody to do something rash with their unit.

On the test I did I got the same readings, one half milliamp, with the magnet in and out.

Denis, are you still using the energizer rechargeables?
Just for my curiosity, could you fully charge a pair, then just sit them on a shelf for a week and then put them in the unit to see how well they hold their charge?
In other words, are they dying on their own while not in the GPS?

When I was trying different batteries I would charge pairs of 3 or 4 different brands, let them sit on a shelf for two weeks, then put them in my 710. The energizer rechargeables I tried would show half power when I put them in the 710. And they were new batteries.
I did not test all available brands but the only rechargeables I tested that held their charge were Eneloops.

When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout

June 22, 2011
12:24 am
Avatar
David
Member
Members
Forum Posts: 646
Member Since:
March 20, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3435sp_Permalink sp_Print

Sure, I will see what Eric has to say next week - however, I wouldn't remove the magnetic, because it will event the operation of the unit. You will not be able to go into suspend mode and when I tried to upgrade the firmware with the battery cover off, it also wouldn't do it. I'm not sure what else it would effect, but I would be cautious. However, Eric is out of town for the next week attending meetings, but I'll walk to him as soon as he gets back...

Davd

denisetdoris wrote:

Brent & Phil had done some testing (above in this thread) and there was some mention of a magnet in the unit causing the drain. Can you ask Eric to check with his team : if we remove the magnet, will this temporarily stop the bleed-off ? At least until it can be verified if this is indeed the cause for the drainage, I can live with that.

I just can't fathom having to take batteries in & out of the thing every 4 days because I'm going to use it today, when the batteries were full when I parked the thing. It's a pain, not the changing of batteries, but the issue causing it.


 

 

 

June 21, 2011
11:52 pm
Avatar
denisetdoris
Member
Members
Forum Posts: 400
Member Since:
March 17, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3434sp_Permalink sp_Print

Brent & Phil had done some testing (above in this thread) and there was some mention of a magnet in the unit causing the drain. Can you ask Eric to check with his team : if we remove the magnet, will this temporarily stop the bleed-off ? At least until it can be verified if this is indeed the cause for the drainage, I can live with that.

I just can't fathom having to take batteries in & out of the thing every 4 days because I'm going to use it today, when the batteries were full when I parked the thing. It's a pain, not the changing of batteries, but the issue causing it.

Denis Gionet, OGA Executive Member - Northern Ontario.

June 21, 2011
8:46 pm
Avatar
David
Member
Members
Forum Posts: 646
Member Since:
March 20, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3433sp_Permalink sp_Print

denisetdoris wrote:

Ok, it's been over a month for this issue. Any headway made on it, or are we all getting a free set of batteries from Magellan for our troubles ? I'm still parking the unit with the cover off, and good thing it's a quarter-turn to remove the cover, 'cause if it was one of those screws like the old eX & Tritons I'd have taken an axe to the unit. It's a pain, because I don't want to leave it with the cover off in my pickup, and when I need the thing it isn't there.

Please let us know if they're at least working on this issue.

This has been passed on to Magellan and I know that Eric has forwarded to his research team, however, I think the big question here is going to be, is this a software or a hardware issue! If it is a hardware issue then I don't see any quick fixes for it! I did speak to an individual who deals with several of these units and he beleived that there is a minor bleed off of the batteries on these units, however, he too suggested just removing them while they're in storage....

I will let you know if I find out anything else about this...

David


 

 

 

June 21, 2011
8:13 pm
Avatar
phild31
Nashua, New Hampshire USA
Member
Members
Forum Posts: 1479
Member Since:
April 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3432sp_Permalink sp_Print

Well, my unit has never been turned off for more than two or three days since I got it.
So I don't know if the bleed-off is affecting my batteries or not.
If you are not going to use it for more than a week or so I would recommend removing the batteries, not the cover.
With any device it's a good idea to remove batteries for storage, to prevent corrosion of connections & battery compartment.

Say, if I remove the magnet from the cover, for testing purposes, will that effect the warranty?

When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout

June 21, 2011
6:57 pm
Avatar
denisetdoris
Member
Members
Forum Posts: 400
Member Since:
March 17, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3430sp_Permalink sp_Print

Ok, it's been over a month for this issue. Any headway made on it, or are we all getting a free set of batteries from Magellan for our troubles ? I'm still parking the unit with the cover off, and good thing it's a quarter-turn to remove the cover, 'cause if it was one of those screws like the old eX & Tritons I'd have taken an axe to the unit. It's a pain, because I don't want to leave it with the cover off in my pickup, and when I need the thing it isn't there.

Please let us know if they're at least working on this issue.

Denis Gionet, OGA Executive Member - Northern Ontario.

May 23, 2011
2:27 pm
Avatar
Sorceress
Member
Members
Forum Posts: 75
Member Since:
November 15, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3051sp_Permalink sp_Print

David,

I found that if you power down the unit with the cover off, the leakage disappears. Even though the power down states that your cover is disengaged just enter ok and then the power off menu will appear.

I would suggest that the Magellan engineers look to the cover.

May 23, 2011
5:35 am
Avatar
David
Member
Members
Forum Posts: 646
Member Since:
March 20, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3045sp_Permalink sp_Print

We can always use data. This issue has been forwarded to Magellan, however, the more data/evidence we have the higher on the priority list it will go.

David


 

 

 

May 23, 2011
4:02 am
Avatar
Fidget
Member
Members
Forum Posts: 4
Member Since:
April 25, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
3044sp_Permalink sp_Print

My batteries bleed down when my 710 just sits there. The first time I thought I made a mistake and left it on. The next time I made sure I had turned it off. This time I put new AAs in it; turned it off and set on the shelf. I just checked, yep, their dead. I guess it has been there about a month. If you need data I can put in a new set and see how long it takes them to go dead.

May 22, 2011
9:22 pm
Avatar
sondre
Member
Members
Forum Posts: 74
Member Since:
December 7, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3042sp_Permalink sp_Print

Same here. The Eneloops are the only ones worth our money.
I go om trips lasting for several weeks in the wilderness. I can't deal with those batteries that at their best is on half power in the third or fourth week... Eneloops don't let med down. And I have some lithium in the pack just in case... So far they have stayed there, thanks to the quality of the Eneloops. And, the eneloops work extremely good in cold conditions too. The other I have tried don't (at all).

BR
Sondre

May 22, 2011
9:12 pm
Avatar
phild31
Nashua, New Hampshire USA
Member
Members
Forum Posts: 1479
Member Since:
April 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3039sp_Permalink sp_Print

The only rechargeable batteries that give me any kind of good life are the Sanyo Eneloop, plus they have a very good shelf life.
Every other rechargeable I've tried goes half dead in 2 weeks on the shelf! 🙁
What good is a spare that dies in my pocket? :angry:
I keep lithium or alkaline for spares and mostly use the Eneloops for every day use.

When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout

May 22, 2011
1:46 pm
Avatar
denisetdoris
Member
Members
Forum Posts: 400
Member Since:
March 17, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3034sp_Permalink sp_Print

Count me in for this issue now - freshly charged 2300mA Energizers (less than 20 charge cycles), and after 4 days in the unit they're showing half power left on startup, and 45 minutes later they're gone into the Red area on the meter.

Now, if anyone else can confirm that these Energizer NI-MH batteries are junk like I suspect they are .... I've had some before, some 2450mA and they weren't too hot either. These ones are new and don't last very long. Might be the unit's bleed-off issue, but who knows...

Denis Gionet, OGA Executive Member - Northern Ontario.

May 19, 2011
6:11 am
Avatar
KI4HLW
Member
Members
Forum Posts: 64
Member Since:
January 11, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
3006sp_Permalink sp_Print

Actually I have this issue, I noticed after killing 2 sets of batteries.

Honestly I shelved the unit for now, partially because I've been busy for work, and partially because I don't want the frustrations when I do have time off.

I do still lurk the forums almost daily to see when the next update comes out though.

- iPhone Repair @ http://www.irepairvero.com

May 18, 2011
11:33 pm
Avatar
phild31
Nashua, New Hampshire USA
Member
Members
Forum Posts: 1479
Member Since:
April 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3005sp_Permalink sp_Print

Very good find Brent!
That is exactly what is there.
I put a small magnet where the tab goes and I get no warning about the cover to go to suspend. Pull the magnet out and the warning appears.

So I took my milliamp readings again and got no change at all with the magnet in or out.
About one half of a milliamp is what I get.
It would take over 4,600 hours to drain my 2300 mAh batteries.

When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout

May 18, 2011
7:54 pm
Avatar
Brent Owen
Member
Members
Forum Posts: 56
Member Since:
November 11, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3004sp_Permalink sp_Print

When I took the door off I got the warning that the battery cover has to be secured to enable suspend. Looking at the battery cover closely you may notice that a magnet has been inserted in the bottom right tab. There must be a reed switch inside the unit to indicate that the door is in place.

May 18, 2011
5:17 pm
Avatar
phild31
Nashua, New Hampshire USA
Member
Members
Forum Posts: 1479
Member Since:
April 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3003sp_Permalink sp_Print

I'll do some more tests tonight with the cover off and see what I get.

When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout

May 18, 2011
4:40 pm
Avatar
phild31
Nashua, New Hampshire USA
Member
Members
Forum Posts: 1479
Member Since:
April 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3002sp_Permalink sp_Print

OK, you're right.
It won't let me go straight to suspend with the cover off.
It will let me power off though.

Apparently they don't want you to remove the batteries while in suspend.

When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout

May 18, 2011
4:37 pm
Avatar
phild31
Nashua, New Hampshire USA
Member
Members
Forum Posts: 1479
Member Since:
April 6, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
3001sp_Permalink sp_Print

With the cover off I set active suspend mode to 30 seconds and it went into suspend in 30 seconds.
Then I reset it to never, put the cover back on, set it for 30 seconds, removed the cover and it went into suspend after 30 seconds.

I think there may a problem with the battery connection points being interfered with by the cover somehow on your and Sorceress's units.

Phil

When in trouble or in doubt, run in circles, scream and shout

May 18, 2011
4:28 pm
Avatar
ShortcutHicksy
Member
Members
Forum Posts: 250
Member Since:
March 19, 2011
sp_UserOfflineSmall Offline
3000sp_Permalink sp_Print

dwcarr1 wrote:

Well, the cover does do something with the power, because my 710 would not allow me to go into suspend mode with the cover off. Try it and see if yours will let you! It if won't, then there is some type of micro switch that is sensing the cover and that means that the cover could be changing things up when in place, so that could invalidate your current draw test!!! :huh:

David

The cover locking key could easily activate a switch.

As an aside, looking in the key hole there appears to be small metal pieces (loose) but with my eyes it could be anything.

Graham.

May 18, 2011
4:05 pm
Avatar
David
Member
Members
Forum Posts: 646
Member Since:
March 20, 2010
sp_UserOfflineSmall Offline
2997sp_Permalink sp_Print

Well, the cover does do something with the power, because my 710 would not allow me to go into suspend mode with the cover off. Try it and see if yours will let you! It if won't, then there is some type of micro switch that is sensing the cover and that means that the cover could be changing things up when in place, so that could invalidate your current draw test!!! :huh:

David


 

 

 

Forum Timezone: America/New_York
Most Users Ever Online: 99
Currently Online:
Guest(s) 4
Currently Browsing this Page:
1 Guest(s)
Top Posters:
phild31: 1479
David: 646
denisetdoris: 400
pprass: 264
S!G: 251
ShortcutHicksy: 250
jmebd: 184
Sockeye: 170
Caotix: 143
Paganel: 116
Member Stats:
Guest Posters: 5
Members: 805
Moderators: 0
Admins: 3
Forum Stats:
Groups: 15
Forums: 42
Topics: 921
Posts: 7306
Newest Members:
savannahtindale, Wat, KHB3, ethanwetherspoon, EmilyAnges, cletachristie0, Robert Temple, OSS-SAS
Administrators: jg_the_Prophet: 29, mike_the_Enforcer: 0, OSS-SAS: 1

Leave a Reply